Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ.

Οι εκλογές επιβεβαίωσαν τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας να αναθέσουν στο ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομική κρίση και ποντάροντας στη διαχρονική ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Στις πρώτες 15 ημέρες μετά τις εκλογές η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε ακριβώς τι εννοούσε όταν προεκλογικά μιλούσε «για μια δίκαιη κοινωνία», ότι «γυρίζουμε σελίδα», «ενίσχυση των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων», «σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε».

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανακοίνωσε, έδειξαν καθαρά ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων αλλά και με τις παροχές που έταζε προεκλογικά.

Αξιοποιώντας την κρίση και τη «καμένη γη» που παρέλαβε, επιδιώκει να κάνει συνένοχους τους εργαζόμενους σε νέα και πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει. Προσπαθεί να φοβίσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι είμαστε σε περίοδο έκτακτης ανάγκης και άρα πρέπει να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και να σταματήσουμε να διεκδικούμε. Για αυτό έστειλε τα ΜΑΤ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εργάτες τις ζώνης επειδή διεκδικούσαν τα στοιχειώδη, δουλειά!

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που καλείται να προωθήσει μέτρα προαποφασισμένα, με διακηρυγμένο στόχο για να επανέλθει το κεφάλαιο στις ράγες της υπερκερδοφορίας.

Άλλος τρόπος για να γίνει αυτό δεν υπάρχει, πέρα από το να μειωθεί στο σύνολό της η τιμή στην οποία η μεγαλοεργοδοσία αγοράζει την εργατική δύναμη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Θα δούμε τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συρρικνώνονται στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», των «αντοχών της οικονομίας» και της «οικονομικής ανάκαμψης» από την κρίση.

Θα δούμε κυβερνητικές απόπειρες και νομοσχέδια που θα προωθούν νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Υγείας, της Πρόνοιας, της σύνταξης.

Θα δούμε νόμους που θα κάνουν απροσπέλαστες τις υπηρεσίες Υγείας, θα φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων συνολικά νέα φορολογικά βάρη που θα δημιουργήσουν νέα πεδίο δόξης λαμπρό για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα δούμε νέα μέτρα, που θα πριμοδοτούν την εργοδοτική κερδοφορία, όπως γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, απελευθέρωση των απολύσεων, επιδείνωση των προϋποθέσεων για την παροχή επιδόματος ανεργίας, ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Θα αισθανθούμε το σφίξιμο στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, με ένταση της καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Θα δούμε όμως και κάτι άλλο: Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, να αναλαμβάνουν καινούρια, αναβαθμισμένα καθήκοντα, που θα υπονομεύουν τις λαϊκές αντιστάσεις και διεκδικήσεις, θα συναλλάσσονται με το κεφάλαιο, και την πλουτοκρατία.

Οι εργατοπατέρες σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος προετοιμάζονται ήδη στο πλαίσιο του «κοινωνικοεταιρισμού» να αποτελέσουν την ομάδα κρούσης της νέας κυβέρνησης σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Καλλιεργούν την ανοχή, την υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου. Όταν στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενίσχυση των παραγωγικών επιχειρήσεων, όταν υπογράφει με το ΣΕΒ συμφωνία για την έξοδο από την κρίση. Η διέξοδος από την κρίση ή θα είναι σε βάρος του κεφαλαίου ή σε βάρος του λαού.

Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι υπέρ και των δύο.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση για :

· Αυξήσεις των 30 λεπτών την ημέρα

· Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

· Την μείωση των συντάξεων, την υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών στους κλάδους της υγείας και της παιδείας.

· Να αντιπαρατεθούμε απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία και τα προγράμματα stage.

· Απέναντι στο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργατών.

· Απέναντι στις απολύσεις και τα απλήρωτα μεροκάματα, απέναντι στην εργασία των

3 – 4 ημερών, απέναντι στην ανεργία.

Καμιά πίστωση χρόνου στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να φέρει καμιά διαφορετική από τη ΝΔ διαχείριση της οικονομικής κρίσης προς όφελος του λαού, καμιά διαφορετική πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ίσα -ίσα θα έχουμε ακόμη χειρότερες μέρες.

Είναι συμφέρον των εργαζομένων να απορρίψουν και να ακυρώσουν στη πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους, μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση τους στο σωματείο, στον κάθε χώρο δουλειάς, να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ