Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Α.Ε.

«Κέρδη βαμμένα στων εργατών το αίμα».
Το σύνθημα αυτό ακούστηκε χτες, ξανά και ξανά, έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου της «Γενικής Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ», όπου την Παρασκευή το πρωί βρήκε τραγικό θάνατο ο 46χρονος μετανάστης απ' το Μπαγκλαντές Γκούλαφ Μίαχ. Στη διάρκεια των δύο τετράωρων στάσεων εργασίας, που προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων, Ελληνες και μετανάστες εργάτες απαίτησαν να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους, να τιμωρηθεί η εργοδοσία για το έγκλημα και να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.Στις 6.30 το πρωί, διοίκηση και μέλη του Σωματείου, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, φτάνουν έξω απ' το εργοστάσιο όπου έγινε το φονικό. Οι δύο πύλες του εργοστασίου κλείνουν αμέσως. Τα πρώτα φορτηγά των δήμων που έρχονται για να ξεφορτώσουν τα σκουπίδια τους, στέλνονται πίσω και οι οδηγοί τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους λέγοντας: «Καλά κάνετε, παιδιά»! Οι σημαίες του ΠΑΜΕ ανεμίζουν.
Ολοι μέλη του Σωματείου
Περίπου στις 7 το πρωί, την ώρα που η βραδινή βάρδια σχολάει και η πρωινή πιάνει δουλειά, έξω απ' την πύλη μαζεύονται πάνω από 100 εργαζόμενοι, μετανάστες απ' το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Το Σωματείο, τους μοιράζει την ανακοίνωση που έχει γραφτεί στη γλώσσα τους και δίνει αιτήσεις εγγραφής.Τότε, μετανάστες εργάτες, σαν έτοιμοι από καιρό, καθισμένοι στα πεζούλια, ή και κατάχαμα, διαβάζουν τις ανακοινώσεις και συμπληρώνουν τις αιτήσεις ο ένας μετά τον άλλο. Μέσα σε λίγες ώρες, όλοι οι μετανάστες εργάτες του εργοστασίου - πάνω από 70 - είχαν γράψει τις αιτήσεις και ζητούσαν να γίνουν μέλη του Σωματείου. Τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσουν και στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.Επίσης, τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι μετανάστες εργάτες του εργοστασίου συζήτησαν για αρκετή ώρα, ποια θα είναι τα βασικά αιτήματα που θα βάλουν στην εργοδοσία, σε συνάντηση που θα έχουν μαζί της, τις επόμενες μέρες.
Απροστάτευτοι στα σκουπίδια
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι 150 Ελληνες και μετανάστες εργάτες της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ», στον Ασπρόπυργο της Αττικής. Το εργοστάσιο, βρίσκεται σε έναν τόπο ξερό, δίχως δέντρα. Σκουπίδια, δυσωδία και βρομιές, το περιστοιχίζουν. Μοιάζει εγκαταλειμμένος τόπος.Στο προαύλιο του εργοστασίου, όπου την Παρασκευή έγινε το θανατηφόρο «ατύχημα», αντικρίζουμε τόνους στοιβαγμένων σκουπιδιών, που έχουν πολτοποιηθεί και έχουν δεθεί. Εκεί, ανάμεσα σε δύο δέματα, σχεδόν διπλάσια απ' το μπόι ενός ανθρώπου, ακόμη και χτες, πέντε μέρες μετά το φονικό, βλέπουμε τα σημάδια που άφησε το άψυχο κορμί του άτυχου μετανάστη εργάτη.Εργάτες και ποντίκιαΟσο προχωρούμε στο εσωτερικό του εργοστασίου, η μυρωδιά γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη. Ανάμεσα στους τόνους των σκουπιδιών και των πολτοποιημένων δεμάτων, περιδιαβαίνουν αρουραίοι. Ανθρωποι και ποντίκια κυκλοφορούν στον ίδιο χώρο και οι εστίες μόλυνσης πολλαπλασιάζονται αυτόματα. Τα πάντα θυμίζουν μια βραδυφλεγή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί, όπως προειδοποιούσε και το ΠΑΜΕ από τις 17/2 με επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης.Το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη, αφού τα περισσότερα απ' τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι εύφλεκτα, μιας και η μονάδα πολτοποιεί κύρια χαρτί. Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη τις ώρες που μπαινοβγαίνουν τα φορτηγά των δήμων στο χώρο, για να ξεφορτώσουν σκουπίδια.Εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν μέσα στη σκόνη και στη βρομιά, δίχως πλήρη προστασία. «Κοιτάξτε τα χέρια μου», μας λέει ο Α. Μπ., από το Μπαγκλαντές. «Για να πάρουμε καινούρια γάντια πρέπει να χαλάσουν αυτά που έχουμε», λέει και μας δείχνει τα πληγιασμένα χέρια του. Στο χώρο, μας λέει, υπάρχουν μόνο κουτιά πρώτων βοηθειών, τα οποία παρέχουν μόνο τα στοιχειώδη, τη στιγμή που - κάτω απ' τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται - απαιτούνται πολύ περισσότερα.«Δουλεύουμε σε δύο δωδεκάωρες βάρδιες. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ», λένε. «Είμαστε χωρίς ασφάλεια. Μετά από 4 μήνες μου έβαλαν ένσημα...»! Και για τόσες ώρες δουλειάς το μεροκάματο δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ, όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2007 έφτασε τα 20.326.688 ευρώ.